• Kollárova Štiavnica, alebo výtvarný dialóg

          • V Galérii Jozefa Kollára sme po dvojročnej prestávke opäť oživili obľúbený projekt Kollárova Štiavnica očami detí, do ktorého sa v priebehu niekoľkých predchádzajúcich rokov zapájali žiaci a žiačky banskoštiavnických základných škôl. Vzhľadom na stále prebiehajúcu pandémiu bol projekt zrealizovaný v menšom formáte a v inovovanej verzii pod starým názvom Kollárova Štiavnica. Jeho novú formu si pilotne vyskúšali vybraní žiaci ZŠ J. Kollára od 1. - 9. ročník.

            V marci sme si pripomenuli 123. výročie narodenia banskoštiavnického rodáka Jozefa Kollára - narodil sa 8.3.1899, v nádhernom ročnom období prebúdzajúcej sa prírody. K prírode mal blízko, čo zviditeľnil vo svojom celoživotnom diele.

            Motívom nám boli prírodné živly - zem, voda, vzduch a oheň, ktoré sme hľadali nielen v obrazoch J. Kollára, ale najmä v každom z nás. Výtvarný rozhovor na túto tému bol nesmierne tvorivý a priniesol nádherné "debatky" - diela našich žiakov. Tvorivý potenciál detí je priam nevyčerpateľný, naplnil priestory galérie životom, radosťou a spojením minulosti a súčasnosti. Profesionálny tím galérie povzbudzoval malých i väčších výtvarníkov v ich rozlete. Každý účastník bol odmenený nielen pocitom tvorcu, ale aj pamätným diplomom a malou umeleckou pomôckou J. Kollára.

            Pracovníci galérie nainštalovali práce žiakov do priestorov expozície a sprístupnili verejnosti. Prezentáciu detských diel, si môžu návštevníci Galérie Jozefa Kollára prezrieť minimálne do polovice mája.

            Galéria je otvorená v dňoch od utorka do soboty, v čase od 9:00 do 17: 00 hod.

            Srdečne Vás pozývame na návštevu!

            Ďakujeme Galérii J. Kollára za tvorivú spoluprácu, žiakom za účasť a tešíme sa na ďalšie zaujímavé projekty.

            Info nájdete aj na facebooku Galérie J. Kollára.

          • BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA KATEGÓRIA E

          • Do okresného kola biologickej olympiády kategória E zoológia sa zapojili žiaci 6. ročníka -Svetlanka Červenáková a Dušan Kubala a získali nasledovné umiestnenia:

            Svetlanka Červenáková -1. miesto - postup do KK

            Dušan Kubala -5. miesto -úspešný riešiteľ

             

            Srdečne blahoželáme !

            PaedDr. E.Šušková

             

          • BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA C.

          • Naša žiačka 9.ročníka Alex Hocková postúpila do krajského kola biologickej olympiády C, kde si mohla preveriť svoje vedomosti z biológie a bola úspešnou riešiteľkou.

            Srdečne blahoželáme !

            PaedDr. E. Šušková

          • Veľkonočné prázdniny

          • Vážení rodičia, milí žiaci.

            Kolektív zamestnancov školy Vám všetkým praje pokojné, krásne a radostné prežitie veľkonočných sviatkov v kruhu svojich rodín.

            Veľkonočné prázdniny začínajú 14.04.2022 a potrvajú až do 19. 04. 2022.

            Nástup žiakov do školy bude v stredu 20. 04. 2022.

            S pozdravom Ján Kružlic

        • Dejepisná olympiáda
          • Dejepisná olympiáda

          • 22.3.2022 sa uskutočnilo krajské kolo súťaže - Dejepisná olympiáda. Zo štyroch našich žiakov boli traja úspešní riešitelia: G. Jausch, J. Fašánek (8. ročník) a B. Žufová (9. ročník). Za úspech a preukázané vedomosti im srdečne blahoželáme. A. Jánošíková

          • Okresné kolo v Pytagoriáde

          • Dňa 29. a 30.3. sa konalo okresné kolo v Pytagoriáde, ktoré prebiehalo online formou. Naši šikovní matematici dosiahli nasledovné úspechy a umiestnenia:

            Kategória P3: 1.miesto Michaela Nigríniová

                                   4.miesto Terezka Glezgová

            Kategória P4: 2.miesto Tadeáš Mikula

            Kategória P5: 1.miesto Šimon Lontoš

                                   2.miesto Andrej Švec

            Kategória P6: 2.miesto Liana Kružlicová

                                   6.miesto Svetlana Červenáková.

                                                                                                        Všetkým srdečne gratulujeme!

          • Čitateľský maratón 2022

          • Už niekoľko rokov v mesiaci marec prebieha na našej škole „Čitateľský maratón“. Zúčastňujú sa ho žiaci druhého až štvrtého ročníka. Pre väčšiu kapacitu žiakov využívame na takéto účely školskú jedáleň, kde máme vyvýšené pódium. Samotný projekt „Čitateľský maratón“  sa uskutočnil v dopoludňajších hodinách a pozostával z dvoch častí. Prvá časť bola zameraná na hlasné čítanie a prednes a druhá časť bola praktická. Jej cieľom bola ilustrácia príbehu, ktorý si žiaci vypočuli.

            Dôraz sme aj tento rok kládli na hlasné a zrozumiteľné čítanie s porozumením. Porota bola zostavená z triednych učiteľov a zo žiakov. Hodnotilo sa: plynulosť čítania, používanie interpunkcie i celkový prednes. V závere sme vyhodnotili priebeh tohto projektu a vybrali troch najlepších čitateľov, ktorým boli odovzdané diplomy a ceny. Sú to žiaci: za 2. A - Daniel Spišiak, za 3. A - Terezka Glezgová a za 4.A - Lukáš Glezgo.

            Druhá praktická čas pokračovala presunutím sa žiakov do svojich tried, kde pracovali na ilustrácii príbehu, ktorý si mali možnosť vypočuť.  Najlepší ilustrátori boli vyhodnotení a odmenení.  Najlepší ilustrátori boli: 2.A Tobias Staroščák, 3.A – Lara Buzalková, 4.A – Lukáš Glezgo

            Tento projekt vznikol s cieľom pritiahnuť k čítaniu viac detí a zároveň poukázať na význam kníh a čítania.